piątek, 31 maja 2019

Kawowy sernik na zimno



Składniki (na foremkę 22x9 cm):
  • herbatniki do wyłożenia spodu formy
Masa serowa:
  • 1/2 kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 7 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
  • 150 g drobnego cukru (można dać mniej lub więcej - według własnego smaku)
Dekoracja (opcjonalnie):
  • wiórki czekoladowe
  • kawior kawowy:
    - 50 ml wrzątku
    - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    - 1 łyżeczka cukru
    - 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Spód formy o wewnętrznych wymiarach 22x9 cm (użyłam aluminiowej, jednorazowej foremki) wykładamy herbatnikami.

Żelatynę zalewamy ok. 3 łyżkami mleka i odstawiamy na chwilę do napęcznienia, po czym rozpuszczamy w kąpieli wodnej, bądź w kuchence mikrofalowej.

Resztę mleka podgrzewamy (jednak nie zagotowujemy), dodajemy kawę rozpuszczalną i dokładnie mieszamy. Łączymy z rozpuszczoną żelatyną i delikatnie studzimy.

Twaróg ucieramy z cukrem do czasu jego rozpuszczenia, a następnie ciągle ucierając stopniowo dodajemy wcześniej przygotowane mleko z kawą i żelatyną (nie wlewamy wszystkiego od razu, bo masa się zważy).

Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki do lekkiego stężenia (ok. 30 minut), po tym czasie mieszamy łyżką i przekładamy do formy wyłożonej herbatnikami. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

W czasie, gdy sernik tężeje można pokusić się o przygotowanie kawowego kawioru do dekoracji:

Przed przystąpieniem do pracy przygotowujemy 1/2 szklanki oleju, który wkładamy do zamrażalnika.

W czasie, gdy olej się chłodzi mieszamy kawę rozpuszczalną z cukrem i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy żelatynę i mieszamy dokładnie do czasu jej rozpuszczenia. Studzimy do temperatury pokojowej.

Gdy roztwór osiągnie wymaganą temperaturę wyciągamy olej z zamrażalnika i przy pomocy strzykawki, bądź pipety upuszczamy do zimnego oleju kropelki kawowe.

Po wykorzystaniu całego płynu, gotowe kuleczki przelewamy przez sitko (olej zostawiamy sobie np. do smażenia) i przepłukujemy je pod zimną bieżącą wodą, po czym osuszamy je delikatnie na papierowym ręczniku.

Ciasto dekorujemy wiórkami czekoladowymi i kawiorem chwilę przed podaniem (najlepiej każdą porcję osobno) według własnej koncepcji.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz