czwartek, 7 listopada 2019

Naleśniki gryczane (przepis podstawowy)



Składniki (na 6-8 naleśników w zależności od grubości):

  • 100 g mąki gryczanej pełnoziarnistej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 300 ml mleka 
  • 2 łyżki oleju do masy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

W misce umieszczamy mąkę, dodajemy jajka, sól, mleko i 2 łyżki oleju. Miksujemy na jednolitą masę, po czym smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

Z czym podawać?

Naleśniki gryczane smakują zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, dlatego można je podać na śniadanie lub obiad, więc mamy tu pełną dowolność, czy będzie to dżem/powidła, twarożek z owocami, twarożek z warzywami, czy podsmażone kawałki piersi z kurczaka z dodatkiem warzyw.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz