poniedziałek, 3 lutego 2020

Drożdżowe paluchy z makiem


Składniki (na 8 sztuk):
  • 250 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 40 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 30 g masła

Dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • mak do oprószenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania zaczynu: drożdże rozkruszamy do miski, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę mąki i 50 ml ciepłego mleka (składniki z wcześniej przygotowanych). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mąki, mleka i cukru, sól oraz jajko i zagniatamy, pod koniec dodając roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie ładnie odchodziło od rąk i miski. Po wyrobieniu formujemy kulę, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1-1,5 godziny).

Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić i podzielić na 8 części. Z każdej uformować zgrabny wałeczek i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w równych odstępach. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia na ok. 30 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (funkcja góra-dół). Wyrośnięte paluchy smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypujemy makiem. Pieczemy na rumiano (ok. 15-20 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz