piątek, 14 lutego 2020

Sernik królewski z brzoskwiniami


Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):

Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 500 g trzykrotnie mielonego twarogu
  • 3 jajka
  • 90 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • 200 g brzoskwiń z puszki

Przygotowanie:

Składniki ciasta dokładnie zagniatamy, dzielimy na 2 części, formujemy kulki i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut, aby łatwiej było zetrzeć ciasto na tarce.

Twaróg, masło, cukier, budyń i żółtka ucieramy do połączenia, po czym dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, mieszamy łyżką, a następnie łączymy delikatnie z pianą ubitą z białek.

Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, na spód ścieramy (na tarce o dużych oczkach) połowę schłodzonego ciasta, rozkładamy je równomiernie (nie dociskając!), następnie wylewamy na to masę serową i na wierzch ścieramy resztę ciasta.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 1 godzinę.

UWAGA!
Ciasto można przygotować w większej blaszce, np. 25x35 cm, należy wtedy podwoić ilość składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz