poniedziałek, 10 lutego 2020

Zupa kukurydziana


Składniki (na 3-4 porcje):

  • 800 ml domowego bulionu warzywnego (można zastąpić tradycyjnym mięsnym)
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 łyżka oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • duża szczypta słodkiej mielonej papryki


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na rozgrzanym oleju.

Gdy cebula będzie szklista zalewamy ją bulionem i zagotowujemy, po czym dodajemy odsączoną kukurydzę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotujemy na wolnym ogniu do czasu, aż ziemniaki będą miękkie.

Zawartość garnka blendujemy niezbyt dokładnie, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza