środa, 25 marca 2020

Drożdżówki z borówkami


Składniki (na 4 większe, bądź 6 mniejszych):

Ciasto drożdżowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 20 g cukru
  • 25 g świeżych drożdży
  • 15 g masła
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • ok. 150 g borówek

Kruszonka:
  • 15 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:
  • biały lukier (cukier puder + mleko lub cukier puder + sok z cytryny)
  • mleko do posmarowania przed pieczeniem


Przygotowanie:

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka z 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na ok. 15 minut, aż zaczną pracować.

W tym czasie pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem. Gdy wszystkie składniki się rozpuszczą zdejmujemy z ognia i studzimy.

Mąkę przesiewamy ze szczyptą soli, dodajemy drożdże, jajko i wystudzone mleko z masłem.

Dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 - 2 godziny).

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 4, bądź 6 części. Z każdej z nich formujemy kulkę, którą spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kawałku ciasta dnem szklanki robimy wgłębienie, które wypełniamy umytymi i osuszonymi borówkami.

Nakrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut do podrośnięcia.

W międzyczasie składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy w palcach.

Wyrośnięte drożdżówki smarujemy lekko mlekiem i posypujemy kruszonką.

Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni C. Po wystudzeniu polewamy lukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz