środa, 1 kwietnia 2020

Pałki w boczku


Składniki:
  • 5 podudzi z kurczaka
  • 10 cienkich plastrów surowego boczku wędzonego
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra mielona
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju
  • duża szczypta suszonej bazylii



Przygotowanie:

Podudzia obieramy ze skóry, nacieramy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie każde podudzie owijamy w dwa plastry wędzonego boczku.

Mięso podsmażamy na rozgrzanym oleju, z każdej strony na rumiano, po czym podlewamy je wodą i dodajemy pomidory z puszki łącznie z zalewą.

Dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na bardzo wolnym ogniu.

Do sosu dodajemy suszoną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem do smaku według własnego smaku.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza